120 από τα πιο έγκυρα διεθνή ιατρικά περιοδικά δημοσίευσαν στο editorial τους μια έκκληση για επείγουσα δράση για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την προστασία της υγείας. Το olivenews.gr κατανοώντας και συμμεριζόμενο τη σημασία της παγκόσμιας αυτής απειλής και της ανάγκης για ευαισθητοποίηση και άμεση λήψη ριζικών μέτρων, μετάφρασε και αναδημοσιεύει την διακήρυξη – έκκληση.

Έκκληση για επείγουσα δράση για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την προστασία της υγείας

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2021 θα συγκεντρώσει τις χώρες σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάληψη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης. Θα συναντηθούν ξανά στη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα στο Κούνμινγκ της Κίνας και στη διάσκεψη για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενόψει αυτών των κρίσιμων συναντήσεων, εμείς – οι εκδότες των περιοδικών υγείας παγκοσμίως – καλούμε σε επείγουσα δράση για να διατηρηθεί η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5° C, να σταματήσει η καταστροφή της φύσης και να προστατευθεί η υγεία.

Η υγεία πλήττεται ήδη από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την καταστροφή της φύσης, μια κατάσταση για την οποία οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας έχουν επιστήσει την προσοχή εδώ και δεκαετίες. Οι επιστήμονες είναι σαφείς: Μια παγκόσμια αύξηση κατά 1,5° C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο και η συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας εγκυμονούν καταστροφικές βλάβες στην [ανθρώπινη] υγεία που θα είναι αδύνατο να αντιστραφούν. Παρά την αναγκαία έγνοια του κόσμου με τον κορωνοϊό, δεν μπορούμε να περιμένουμε να περάσει η πανδημία για να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές.

Αντανακλώντας τη σοβαρότητα της στιγμής, το παρόν άρθρο δημοσιεύεται σε περιοδικά υγείας σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε όλοι ότι μόνο θεμελιώδεις αλλαγές στις κοινωνίες θα αντιστρέψουν την τρέχουσα πορεία μας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από αυξήσεις πάνω από 1,5° C είναι πλέον καλά τεκμηριωμένοι. Πράγματι, καμία αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι “ασφαλής”. Τα τελευταία 20 χρόνια, η θνησιμότητα σε άτομα άνω των 65 ετών, που σχετίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει αυξημένη αφυδάτωση και απώλεια νεφρικής λειτουργίας, δερματολογικές κακοήθειες, τροπικές λοιμώξεις, δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, αλλεργίες, καθώς και καρδιαγγειακή και πνευμονική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι βλάβες αυτές πλήττουν δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εθνικών μειονοτήτων, των φτωχότερων κοινοτήτων και των ατόμων με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Η παγκόσμια θερμοκρασία ευθύνεται επίσης για τη μείωση του παγκόσμιου δυναμικού απόδοσης των κυριότερων καλλιεργειών, το οποίο έχει μειωθεί κατά 1,8 έως 5,6% από το 1981- η μείωση αυτή, μαζί με τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της διάβρωσης του εδάφους, εμποδίζει τις προσπάθειες για τη μείωση του υποσιτισμού. Τα ακμάζοντα οικοσυστήματα είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη υγεία και η εκτεταμένη καταστροφή της φύσης, συμπεριλαμβανομένων των βιοτόπων και των ειδών, υπονομεύει την ασφάλεια του νερού και των τροφίμων και αυξάνει την πιθανότητα πανδημιών.

Οι συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης πλήττουν δυσανάλογα τις χώρες και τις κοινότητες που συνέβαλαν λιγότερο στο πρόβλημα και είναι λιγότερο σε θέση να αποφύγουν τις βλάβες που υφίστανται. Ωστόσο, καμία χώρα, όσο πλούσια και αν είναι, δεν μπορεί να προστατευτεί από αυτές τις επιπτώσεις. Το να επιτρέψουμε οι συνέπειες να πλήξουν δυσανάλογα τις πιο ευάλωτες ομάδες θα γεννήσει περισσότερες συγκρούσεις, επισιτιστική ανασφάλεια, αναγκαστική μετανάστευση και ασθένειες των ζώων- με σοβαρές επιπτώσεις για όλες τις χώρες και τις κοινότητες. Όπως και με την πανδημία Covid-19, είμαστε παγκοσμίως τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο μέλος μας.

Οι αυξήσεις πάνω από 1,5° C αυξάνουν την πιθανότητα να φθάσουμε σε σημεία καμπής στα φυσικά συστήματα που θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν τον κόσμο σε μια έντονα ασταθή κατάσταση. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την ικανότητά μας να μετριάσουμε τις βλάβες και να αποτρέψουμε καταστροφικές, ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές αλλαγές.

Οι παγκόσμιοι στόχοι δεν είναι αρκετοί

Είναι ενθαρρυντικό ότι πολλές κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις θέτουν στόχους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των στόχων για το 2030. Το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνεται ραγδαία. Πολλές χώρες στοχεύουν στην προστασία τουλάχιστον του 30% της γης και των ωκεανών του πλανήτη μέχρι το 2030.

Οι υποσχέσεις αυτές δεν είναι αρκετές. Οι στόχοι είναι εύκολο να τεθούν και δύσκολο να επιτευχθούν. Δεν έχουν ακόμη συνδυαστεί με αξιόπιστα βραχυπρόθεσμα -και μακροπρόθεσμα- σχέδια για την επιτάχυνση των βιώσιμων/καθαρότερων τεχνολογιών και τον μετασχηματισμό των κοινωνιών. Τα σχέδια μείωσης των εκπομπών δεν ενσωματώνουν επαρκώς τις πτυχές της υγείας. Αυξάνεται η ανησυχία ότι η άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από 1,5° C αρχίζει να θεωρείται αναπόφευκτη, ή ακόμη και αποδεκτή, από ισχυρά μέλη της παγκόσμιας κοινότητας. Σχετικά με αυτό, οι τρέχουσες στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών στο μηδέν έως τα μέσα του αιώνα υποθέτουν με απίθανο τρόπο ότι ο κόσμος θα αποκτήσει μεγάλες δυνατότητες για την απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα.

Αυτή η ανεπαρκής δράση σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανό να ξεπεράσει κατά πολύ τους 2° C, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την περιβαλλοντική σταθερότητα. Η καταστροφή της φύσης δεν έχει την ίδια βαρύτητα με το κλιματικό στοιχείο της κρίσης και κάθε παγκόσμιος στόχος για την αποκατάσταση της απώλειας της βιοποικιλότητας έως το 2020 χάθηκε. Πρόκειται για μια συνολική περιβαλλοντική κρίση.

Οι επαγγελματίες υγείας ενώνουν τις φωνές τους με τους περιβαλλοντολόγους, τις επιχειρήσεις και πολλούς άλλους, απορρίπτοντας ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο. Περισσότερα μπορούν και πρέπει να γίνουν τώρα – στη Γλασκώβη και στο Κουνμίνγκ – και στα αμέσως επόμενα χρόνια. Στεκόμαστε μαζί με τους επαγγελματίες υγείας παγκοσμίως που έχουν ήδη υποστηρίξει τις εκκλήσεις για ταχεία δράση.

Η ισότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αντίδρασης. Η δίκαιη συνεισφορά στην παγκόσμια προσπάθεια σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις μείωσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική, ιστορική συμβολή κάθε χώρας στις εκπομπές, καθώς και τις τρέχουσες εκπομπές και την ικανότητά της να ανταποκριθεί. Οι πλουσιότερες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές ταχύτερα, πραγματοποιώντας μειώσεις έως το 2030 πέραν των προτεινόμενων σήμερα και επιτυγχάνοντας καθαρές μηδενικές εκπομπές πριν από το 2050. Παρόμοιοι στόχοι και επείγουσα δράση απαιτούνται για να αποφευχθεί η  απώλεια της βιοποικιλότητας και η ευρύτερη καταστροφή του φυσικού κόσμου.

Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, οι κυβερνήσεις πρέπει να προβούν σε θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στον τρόπο ζωής μας. Η τρέχουσα στρατηγική της ενθάρρυνσης των αγορών να ανταλλάξουν τις ρυπογόνες με βιώσιμες/καθαρότερες τεχνολογίες δεν είναι αρκετή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν για να υποστηρίξουν τον επανασχεδιασμό των συστημάτων μεταφορών, των πόλεων, της παραγωγής και της διανομής τροφίμων, των αγορών για χρηματοοικονομικές επενδύσεις, των συστημάτων υγείας κ.α. Απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός για να διασφαλιστεί ότι η βιασύνη για πιο βιώσιμες τεχνολογίες δεν θα έχει ως κόστος περισσότερη περιβαλλοντική καταστροφή και εκμετάλλευση του ανθρώπου.

Πολλές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την απειλή της πανδημίας Covid-19 με πρωτοφανή χρηματοδότηση. Η περιβαλλοντική κρίση απαιτεί παρόμοια αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης. Θα χρειαστούν τεράστιες επενδύσεις, πέρα από αυτές που εξετάζονται ή πραγματοποιούνται οπουδήποτε στον κόσμο. Αλλά οι επενδύσεις αυτές θα αποφέρουν τεράστια θετικά αποτελέσματα για την υγεία και την οικονομία. Αυτά περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, μειωμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξημένη σωματική δραστηριότητα και βελτιωμένη στέγαση και διατροφή. Η καλύτερη ποιότητα του αέρα από μόνη της θα επιφέρει οφέλη για την υγεία που αντισταθμίζουν εύκολα το παγκόσμιο κόστος της μείωσης των εκπομπών.

Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν επίσης τους κοινωνικούς και οικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, η κακή κατάσταση των οποίων μπορεί να έχει καταστήσει τους πληθυσμούς πιο ευάλωτους στην πανδημία Covid-19. Αλλά οι αλλαγές δεν μπορούν να επιτευχθούν με την επιστροφή σε επιζήμιες πολιτικές λιτότητας ή τη συνέχιση των μεγάλων ανισοτήτων πλούτου και ισχύος εντός και μεταξύ των χωρών.

Η συνεργασία εξαρτάται από τα πλούσια έθνη

Ειδικότερα, οι χώρες που περισσότερο δημιούργησαν την περιβαλλοντική κρίση πρέπει να κάνουν πιο πολλά για να στηρίξουν τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ώστε να οικοδομήσουν καθαρότερες, υγιέστερες και πιο ανθεκτικές κοινωνίες. Οι χώρες υψηλού εισοδήματος πρέπει να τηρήσουν και να υπερβούν την εκκρεμούσα δέσμευσή τους για την παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, καλύπτοντας τυχόν ελλείψεις το 2020 και αυξάνοντας τις συνεισφορές μέχρι και μετά το 2025. Η χρηματοδότηση πρέπει να κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ μετριασμού και προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας.

Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται μέσω επιχορηγήσεων και όχι μέσω δανείων, ενισχύοντας τις τοπικές ικανότητες και ενδυναμώνοντας πραγματικά τις κοινότητες, και θα πρέπει να συνοδεύεται από τη διαγραφή μεγάλων χρεών, τα οποία περιορίζουν τη δράση τόσων πολλών χωρών με χαμηλό εισόδημα. Πρέπει να διατεθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιστάθμιση των αναπόφευκτων απωλειών και ζημιών που προκαλούνται από τις συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης.

Ως επαγγελματίες υγείας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, πιο δίκαιο, ανθεκτικό και υγιέστερο κόσμο. Παράλληλα με τη δράση για τη μείωση της βλάβης από την περιβαλλοντική κρίση, θα πρέπει να συμβάλουμε ενεργά στην παγκόσμια πρόληψη περαιτέρω ζημιών και στη δράση για τα βαθύτερα αίτια της κρίσης. Πρέπει να θέσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες προ των ευθυνών τους και να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε το κόσμο σχετικά με τους κινδύνους της κρίσης για την υγεία. Πρέπει να συμμετάσχουμε στο έργο για την επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμων συστημάτων υγείας πριν από το 2040, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα σημαίνει αλλαγή της κλινικής πρακτικής. Τα ιδρύματα υγείας έχουν ήδη διαθέσει περισσότερα από 42 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων από ορυκτά καύσιμα – και πρέπει να τους ακολουθήσουν περισσότεροι.

Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία είναι η συνεχιζόμενη αποτυχία των παγκόσμιων ηγετών να κρατήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 1,5° C και να αποκαταστήσουν τη φύση. Πρέπει να γίνουν επείγουσες αλλαγές σε ολόκληρη την κοινωνία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε έναν δικαιότερο και υγιέστερο κόσμο. Εμείς, ως εκδότες περιοδικών υγείας, καλούμε τις κυβερνήσεις και άλλους ηγέτες να δράσουν, χαρακτηρίζοντας το 2021 ως τη χρονιά που ο κόσμος θα αλλάξει επιτέλους πορεία.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Τα έντυπα που παρείχαν οι συγγραφείς είναι διαθέσιμα με το πλήρες κείμενο αυτού του κύριου άρθρου στο NEJM.org.

Σημείωση του συντάκτη: Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πολλά διεθνή περιοδικά. Παρακαλούμε δείτε τον πλήρη κατάλογο εδώ: https://www.bmj.com/content/full-list-authors-and-signatories-climate-em....

Αυτό είναι ένα άρθρο Ανοικτής Πρόσβασης που διανέμεται σύμφωνα με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution (CC BY 4.0), η οποία επιτρέπει σε άλλους να διανέμουν, να προσαρμόζουν και να βασίζονται σε αυτό, για εμπορική χρήση, υπό την προϋπόθεση ότι το πρωτότυπο έργο αναφέρεται κατάλληλα. Βλέπε http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2021 στο NEJM.org.

 

The post Έκκληση για την προστασία του περιβάλλοντος, την βιοποικιλότητα, την παγκόσμια υγεία appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ