Το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), διοργανώνουν:

Βιωματικό & υβριδικό σεμινάριο   “Γευσιγνώστη Ελαιολάδου” 

Ορισμός του “Γευσιγνώστη Ελαιολάδου”

«Γευσιγνώστης Ελαιολάδου είναι το άτομο που γνωρίζει σε βάθος τα ποιοτικά και οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, τα στάδια παραγωγής του και την ισχύουσα νομοθεσία και. Επιπλέον έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και να περιγράφει σωστά τις θετικές και αρνητικές ιδιότητες του ελαιολάδου καθώς και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν».

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα για αξιόπιστη  εκπαίδευση και από απόσταση πάνω στην ποιότητα, την επικοινωνία και τις  οργανοληπτικές ιδιότητες  του ελαιολάδου, με το κύρος και την αναγνωρισιμότητα του έμπειρου και διαπιστευμένου οργανοληπτικού εργαστηρίου μας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παραγωγούς, ελαιουργούς, εμπόρους ελαιολάδου, στελέχη εταιρειών, φορέων ή άλλων κλάδων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο και  επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και της διατροφής.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Συνολική διάρκεια 40 ωρών με δοκιμές τουλάχιστον 70 δειγμάτων, σχεδιασμένο σε επτά ενότητες που καλύπτουν και τα τρία επίπεδα εκπαίδευσης γευσιγνώστη.

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, η συμμετοχή στο σεμινάριο μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους, όπως αναλύεται στα παρακάτω προγράμματα :

α) με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου μας (Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, περιοχή Τρία Μοναστήρια, στο Ρέθυμνο)

β) από απόσταση με αποστολή ατομικών δειγμάτων και μέσα από την πλατφόρμα ΖΟΟΜ. Ο σχετικός σύνδεσμος θα αποστέλλεται ατομικά πριν από κάθε ενότητα.

Θεματολογία 

 • Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και  Οργανοληπτική Αξιολόγηση του Ελαιολάδου
 • Γνωριμία με το ελαιόλαδο, την ποιότητα και την ισχύουσα νομοθεσία (ΚΑΝ  (ΕΟΚ, αριθ. 2568/91), οδηγίες του ΔΣΕ (Organoleptic assessment of virgin olive oil) και σχετική νομοθεσία
 • Ποιοτικά κριτήρια και ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου
 • Θετικές και αρνητικές ιδιότητες (ελαττώματα)
 • Παραγωγή ελαιολάδου, τάσεις και προοπτικές
 • Από τον ελαιώνα έως το ελαιουργείο και την τυποποίηση. καλές πρακτικές για την παραγωγή ποιοτικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου
 • Πως να  αποτρέψουμε την ανάπτυξη οργανοληπτικών προβλημάτων σε όλα τα στάδια διαχείρισης ελαιοκάρπου και ελαιολάδου.
 • Βιολογία του δένδρου και του καρπού της ελιάς, συμβατικοί και βιολογικοί ελαιώνες
 • Ελληνικός ελαιώνας, στοιχεία παραγωγής και   εξέλιξη οργανοληπτικών  χαρακτηριστικών
 •  Οι κυριότερες Ελληνικές ποικιλίες με δοκιμές δειγμάτων
 • Ελαιόλαδο και υγεία, τα μυστικά της σωστής χρήσης του.
 • Το ελαιόλαδο ως πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης.
 • Συνθήκες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας του ελαιολάδου
 • Ξένες ποικιλίες με  δοκιμές δειγμάτων

Διευκρινίσεις 

 • Το σεμινάριο με φυσική παρουσία, θα πραγματοποιηθεί σε σύγχρονη αίθουσα του Εργαστηρίου μας με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον COVID-19, όπως αυτά ισχύουν την περίοδο διεξαγωγής του σεμιναρίου. (για αναλυτικές οδηγίες https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/ )
 • Οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τις επτά ενότητες και την τελική αξιολόγηση, θα λάβουν σχετικό πιστοποιητικό από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ).
 • Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης για τα επίπεδα που συμμετείχαν.
 • Περιορισμένος αριθμών συμμετοχών, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
 • Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλώ επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλ και email, ή εναλλακτικά συμπληρώστε την σχετική Φόρμα Συμμετοχής.
 • Συμμετοχή μόνο σε επιμέρους ενότητες είναι εφικτή για τους συμμετέχοντες από απόσταση. Συμμετοχή σε μέρος του σεμιναρίου με φυσική παρουσία επίσης είναι εφικτή, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές θέσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας για διευκρινήσεις.

Εισηγητές 

Δρ  Αλίκη Γαλή 

Χημικός, Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας και Προϊσταμένη του τμήματος Χημικών Αναλύσεων ΔΙΜΕΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιου Ελαίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών.

Επικ. Καθ. Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης
Δντης Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και συστημάτων Αγροοικολογικής παραγωγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Ελευθερία Γερμανάκη
Γεωπόνος, υπεύθυνη στο Διαπιστευμένο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ και επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών.
Κριτής και panel leader σε ελληνικούς και ξένους διαγωνισμούς ελαιολάδου

Νίκος Κοτσάκης
Χημικός, MSc, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων  με εξειδίκευση στο ελαιόλαδο, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τις μεθόδους ελέγχου

Δρ Βουτζουράκης Νικόλαος,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Εξωτερικός Σύμβουλος εταιριών παραγωγής τροφίμων, Υπεύθυνος Ποιότητας. Βιοερευνητικά Εργαστήρια Α.Ε.

Μανώλης Καρπαδάκης
Καινοτομία ελαιολάδου, ελαιοποίηση υψηλής ποιότητας & εξαγωγές, δοκιμαστής ελαιολάδου και μέλος διαπιστευμένης ομάδας δοκιμαστών, κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς

Σε συνεργασία με τους ΠΟΙΟΤΗΤΑ PLUS ΚΟΙΝ.ΣΕΠ και  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

 • Συντονίστρια σεμιναρίου: κα Ελευθερία Γερμανάκη (τηλ 2831 200883 και 6974939462, email:seminars@oliveoiltastinglab.gr).

Αναλυτικά την πρόσκληση για το σεμινάριο αυτό μπορείτε να τη βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: Σεμινάριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου


The post Βιωματικό και υβριδικό σεμινάριο για την ελαιογευσιγνωσία από τον ΑΣ Ρεθύμνης και το ΕΛΜΕΠΑ appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ