Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ  για το 2022 όπως τα καταγράφει και η Olimerca, η γενικευμένη αύξηση των τιμών των τροφίμων, στην Ισπανία οδήγησε σε ένα τζίρο 105 δις €, που αντιπροσωπεύει μια αύξηση 100% σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν. Αν και πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9,9% ωστόσο η ζήτηση παρέμεινε σχετικά σταθερή με μια πολύ μικρή πτώση 0,7%. Αυτό οφείλεται κυρίως στα συσκευασμένα τρόφιμα παρά την αύξηση των τιμών τους κατά 10%.

Σε ότι αφορά τα διάφορα έλαια η άνοδος των τιμών έφθασε κυρίως λόγω ελαιολάδου το 40%, η οποία με τη σειρά της πέρασε σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν ελαιόλαδο όπως π.χ. οι κονσέρβες ιχθυηρών.

Ως απόρροια των προαναφερθέντων επηρεάστηκε και ο συσχετισμός μεταξύ των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ως εξής: η Mercadona συνεχίζει να κατέχει ηγεμονική θέση κερδίζοντας 0,5 μονάδες μεριδίου της αγοράς, σε δεύτερη θέση έρχεται η Carrefour με 0,4 επιπρόσθετες μονάδες ακολουθούμενη σταθερά στην τρίτη θέση από τη Lidl. Σημείο των καιρών είναι η αλματώδης ανάπτυξη των βιομηχανιών FMCG (Fast-Moving Consumer Goods).

Οι υψηλές τιμές σε όλη την αλυσίδα τροφίμων προκαλούν μια σειρά από αλυσιδωτές επιπτώσεις (φαινόμενο ντόμινο ***) με τους καταναλωτές να διαβιούν υπό καθεστώς οικονομικής ανασφάλειας.

*** Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, ένα Φαινόμενο Ντόμινο ή αλυσιδωτή αντίδραση είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα που παράγεται όταν ένα γεγονός εκκινεί μια αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων. Ο όρος είναι γνωστός ως μια μηχανική επίδραση και χρησιμοποιείται ως μια αναλογία σε μία πτώση σειρά του ντόμινο

(φωτό, του Βασίλη Ζαμπούνη από ελληνικό σούπερ μάρκετ)

The post Γενικευμένη ακρίβεια τροφίμων και ελαιολάδων στην Ισπανία appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ