Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προώθηση στην αγορά ενός νέου συστήματος καθαρισμού των σωληνώσεων οι οποίες συνδέουν τα διάφορα στάδια επεξεργασίας στα ελαιοτριβεία αλλά και των τυποποιητηρίων.

Ειδικότερα, το Pigging System της ισπανικής εταιρείας Secovisa, θα είναι σε θέση να κρατάει και να “σπρώχνει” τα υπολείμματα του ελαιολάδου που παραμένουν στα τοιχώματα των σωληνώσεων, σε ποσοστό που αγγίζει το 98%, γεγονός που συνεπάγεται πολύ μικρότερες απώλειες και τη βελτίωση των αποδόσεων.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο σύστημα βοηθά και στον καθαρισμό των σωληνώσεων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερο νερό και χημικά απολύμανσης για τον μετέπειτα καθαρισμό τους.

Ο διττός ρόλος αυτού του καινοτόμου εργαλείου το καθιστά πολύ χρήσιμο για τους ελαιοτριβείς, τυποποιητές κ.λπ.

Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται σε έναν σταθμό αποστολής και έναν σταθμό υποδοχής, όπου σηματοδοτούν την έναρξη και την ολοκλήρωση της πορείας του εντός των σωληνώσεων αντίστοιχα. Αρχικά, το PIG (όπως ονομάζεται η συσκευή) ξεκινά από το σταθμό αποστολής και αποστέλλεται, υποβοηθούμενο από συμπιεσμένο αέρα ή άλλο υγρό,  “σπρώχνοντας” τα υπολείμματα από τα τοιχώματα – και όχι μόνο- των σωληνώσεων, προς το σταθμό υποδοχής.

Μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας, οι σωληνώσεις καθαρίζονται με τον τρόπο που γινόταν έως τώρα και η συσκευή επιστρέφει εκ νέου στο σταθμό αποστολής ώστε να ξεκινήσει την πορεία της για τη συλλογή των υπολειμμάτων των σωληνώσεων από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου του επόμενου ελαιοπαραγωγού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Olimerca, ένα βασικό στοιχείο, που απαντά σε εύλογα ερωτήματα και απορίες, είναι ότι το σύστημα αυτό θα ελέγχεται ηλεκτρονικά από πίνακα ελέγχου, παρέχοντας τη δυνατότητα και αυτόματου χειρισμού και αποστολής, δηλαδή όλες οι προαναφερθείσες διαδικασίες να γίνονται αυτοματοποιημένα.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό καινοτόμο σύστημα, το οποίο εκμηδενίζει τη σπατάλη φυσικών πόρων και δίνει στον παραγωγό σχεδόν το 100% του προϊόντος που αντιστοιχεί στον ελαιόκαρπο που έχει συλλέξει.

 

The post Νέο σύστημα καθαρισμού των σωληνώσεων ελαιοτριβείων & τυποποιητηρίων appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ