Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών της ΟΕΦ Α.Σ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ "Η ΕΝΩΣΗ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του συνεταιρισμού Α.Σ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ¨Η ΕΝΩΣΗ¨ πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά  εκπαιδευτικό σεμινάριο το οποίο διοργάνωσε  η εταιρεία γεωπονικών υπηρεσιών AGRON AE  σε ελαιοπαραγωγούς μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών του Α.Σ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ¨Η ΕΝΩΣΗ¨.  

Η δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο επιδοτούμενου προγράμματος για Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και στόχο είχε την ενημέρωση αλλά και ουσιαστική κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας.

Έτσι την Δευτέρα 26 Μαρτίου, ελαιοπαραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Άστρους Κυνουρίας, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα το οποίο αφορούσε την διαχείριση του εδάφους και την διάβρωση αυτού. Κατά την εκπαιδευτική διαδικασία τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα τα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο γεωπονός της εταιρείας Ανδρέας Συρεγγέλας  με  εμπειρία πεδίου.

Οι πρακτικές συμβουλές που παρουσιάστηκαν για την διατήρηση αλλά και την βελτίωση της γονιμότητας του εδαφους για την αποφυγή της διάβρωσης αναλύθηκαν διεξοδικά μέσω συστημάτων διαχείρισης όπως η ακαλλιέργεια , η χημικήζιζανιοκτονία, η μηχανική καλλιέργεια, η χορτοκοπή, η φυτοκάλυψη αλλά και το μικτό σύστημα το οποίο συνδυάζει συνιστώσες των ανωτέρω και αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να γίνει κατανοητό από όλους τους συμμετέχοντες ότι κάθε καλλιεργητική πρακτική λανθασμένη ή ορθή, μπορεί και έχει άμεση συνέπεια στην αειφορία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων για τους ίδιους. Καθώς και στην βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

 

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

 

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κυνουρίας ¨Η ΕΝΩΣΗ  θα συμμετέχει  στην διεθνούς φήμης έκθεση  τροφίμων και ποτών  «Fancy Food Show 2017» που διοργανώνεται στην Νέα Υόρκη εκθέτωντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο « ΛΙΟΚΑΛΟ».

Στο διάστημα αυτό ο συνεταιρισμός σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ και την παράλληλη συμμετοχή της Εθνική Κοινοπραξία των Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας-Consorzio Nazionale Degli Olivicoltori( CNO) θα έχουν την ευκαιρεία να παρουσιάσουν σε ένα ευρύ κοινό τα αποτελέσματα της μεταξύ τους συνεργασίας στα πλαίσια ενός κοινού στόχου όπου είναι η παραγωγή ποιοτικού και πιστοποιημένου προιόντος μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης. Οι  επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της εμπορίας τροφίμων και ποτών και οι οποίοι θα θελήσουν να έχουν εποικοδομητικές επαφές με μέλη  του συνεταιρισμού εκπροσώπων της εταρείας και της Εθνικής Κοινοπραξίας των Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας θα μας βρούν στο περίπτερο  Νο 2007, με τίτλο PRODUCER ORGANISATIONS΄CERTIFIED PRODUCTS (Πιστοποιημένα Προϊόντα Οργανώσεων Παραγωγών) εκεί  θα μπορέσετε να ενημερωθείτε:

  • Για τα πρότυπα συστήματα ποιότητας και ιχνηλασιμότητας τα οποία εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις των φορέων στα πλαίσια των ΟΕΦ.
  • Για καινοτόμα εργαλεία ευφυούς γεωργίας τα οποία έχει υιοθετήσει  και χρησιμοποιεί η Οργάνωση Παραγωγών, καλύπτοντας όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας της ελαιοκαλλιέργειας καθώς και της μεταποίησης της πρώτης ύλης.

 

Γιατί να εφαρμόσω ιχνηλασιμότητα;

  • Για την προστασία του καταναλωτή
  • Για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Για την παραγωγή ποιοτικού και πιστοποιημένου προιόντος

 

Το μέλλον…

Βλέπουμε στα χρόνια αυτά την όλο και μεγαλύτερη αύξηση της ανάγκης για ενημέρωση και πληροφόρηση και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, η ιχνηλασιμότητα θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα τα επόμενα χρόνια σαν δείκτης ποιότητας αλλά και σαν βάση του διεθνούς εμπορίου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Jacob K. Javits Center, στη Νέα Υόρκη στις 25 – 27 Ιουνίου, 2017 με την Ελληνική συμμετοχή  Οργανώσεων Παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Μεταξύ αυτών θα έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε και να γευτείτε υψηλής ποιότητας  πιστοποιημένα προιόντα απο τις Οργανώσεις Παραγωγών Ευβοίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας-Πρέβεζας,Λιβαδειάς,Μεραμβέλλου,Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, Μονοπατίου, Πεζών, Πηλίου-Β.Σποράδων, Πολυγύρου, Χαλκιδικής,Χανίων και CNO Ιταλίας.