Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ελιά και κλιματική αλλαγή» στον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ Άστρους, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε). Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και συντόνιζε ο αντιδήμαρχος κ. Π. Καμπουρολιάς, υπεύθυνος πρωτογενούς τομέα.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομους χαιρετισμούς, του αντ/χου κ.Π.Καμπουρολιά, του προέδρου του Πε.Συ κ.Ι.Μαλτέζου, του αντιδημάρχου κ.Θ.Πλακοκέφαλου που αναπλήρωνε τον κ.δήμαρχο λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, καθώς επιστολή με χαιρετισμό είχε στείλει και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Γ.Παπαηλιού.

Στην συνέχεια ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των ομιλητών, αρχικά η Κα. Καμηλάκη Αικατερίνη Δρ. Ομότιμη ερευνήτρια του κέντρου έρευνας της ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία ενθουσιάστηκε με το “Θεματικό πάρκο ελιάς” και επισήμανε την σπουδαιότητά του, καθώς πρότεινε και την δημιουργία στεγάστρων επάνω από τα εκθέματα για την προστασία τους. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του συντοπίτη μας ομότιμου καθηγητή δενδροκομίας ΓΠΑ κ.Σ.Βέμμου, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιδράσεις  της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες.

Επίσης ο κ. Βέμμος έκανε την παρουσίαση για τον δάκο του κ. Περδίκη, αναπληρωτή καθηγητή  δενδροκομίας ΓΠΑ, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Ακολούθησαν παρουσιάσεις, του  ο κ. Β. Ζαμπούνη- Γεωργοοικονομολόγου & εκδότη του περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο, ο οποίος αναφέρθηκε στο κόστος που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή για την ελαιοκομία όπως και για την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελαιοκαλλιέργειας.

Στο τέλος ακούσαμε την εξαιρετική παρουσίαση του ιατρού- παραγωγού & ερευνητή ελαιοκομίας κ. Μ.Αϊνατζόγλου, ο οποίος επισήμανε την αναγκαιότητα στροφής στις καλλιέργειες με οργανικό χώμα και την δημιουργία του, καθώς και την σημασία του άνθρακα  που πρέπει να χρησιμοποιούμε  στις καλλιέργειές μας, που τον βρίσκουμε, πως τον παράγουμε με την καύση των κλαδιών και τον τρόπο εφαρμογής του, δίπλα στις ελιές.

Κλείνοντας είπε, αυτό πρέπει να κάνουμε εμείς για την κλιματική αλλαγή και να αφήσουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας… επισημαίνοντας την απουσία των νέων  παιδιών από την εκδήλωση και δήλωσε πρόθυμος να ξαναέρθει και μιλήσει την επόμενη φορά σε παιδιά και νέους αγρότες.

Αξίζει να σημειώσουμε ,για το οργανικό χώμα και την σημασία του που παρουσίασε ο ιατρός- ερευνητής , καθώς  και την στροφή που πρέπει να κάνουμε στις καλλιέργειες μας, σας το έχουμε παρουσίαση επανειλημμένα από το astros-kynourianews.gr , και είναι μία από τις δράσεις που  συμμετέχουμε  με την Κοιν.Σ.Επ  “promo kynouria”  μαζί με την τοπική ομάδα του “The meraki people”που δημιούργησε η κ.Χ.Γαρδικίωτη και συμμετέχουν πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πλήθος δημοτών από την περιοχή, καθώς τίμησαν με την παρουσία ακόμα ,ο αντιδήμαρχος κ.Γ.Κλεώπας, ο πρόεδρος της τ/κ Άστρους κ.Κ.Μπάρλας, οι δ/σ κ.κ Α.Μπάρλα, Ξ.Κορδονούρη,  Α.Αρφάνης, Ι.Δαλιάνης, ο πολιτευτής ΝΔ κ. Ι. Κατσίρης και  πρόεδροι τ/κ και συλλόγων & φορέων της περιοχής…

Στο  τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν ερωτήματα και προσφέρθηκαν δώρα από ντόπιους παραγωγούς.

Επιστολή του Κ. Γ. Παπαηλιού:     ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δείτε παρακάτω τα videos ολόκληρης της εκδήλωσης

Επιμέλεια-Ρεπορτάζ astros-kynourianews.gr : Φώτης Τζιβελόπουλος-Team Κοιν.Σ.Επ “Promo kynouria”

Χαιρετισμός αντιδημάρχου κ.Π.Καμπουρολιά

Χαιρετισμός προέδρου ΠεΣυ κ.Ι.Μαλτέζου

Χαιρετισμός αντιδημάρχου κ.Θ.Πλακοκέφαλου

Ομιλία κ.Καμηλάκη – Ερευνήτρια Ελληνικής Λαογραφίας

Ομιλία κ.Σ.Βέμμου-καθηγητής δενδροκομίας ΓΠΑ Νο 1

Ομιλία κ.Σ.Βέμμου-καθηγητής δενδροκομίας ΓΠΑ Νο 2

Ομιλία κ.Σ.Βέμμο για τον Δάκο του καθηγητή κ.Περδίκη

Ομιλία κ. Β. Ζαμπούνης – Γεωργοοικονομολόγος εκδότης περιοδικού Ελιά & Ελαιόλαδο

Ομιλία κ. Αϊνατζόγλου Μιχάλη-ιατρού ερευνητή ελαιοκομίας

Ερωτήματα-Διάλογοι-Ν.Πολυμενάκος

 

Στιγμιότυπα- “Θεματικό πάρκο ελιάς” ΕΠΑΛ Άστρους

The post Η 4Ε συζητά με θέμα «Ελιά και κλιματική αλλαγή» στο Άστρος Κυνουρίας (videos & photos) appeared first on olivenews.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου

ΦΑΣΑ